Copyright 2024 - Dobrastodola.cz

 

 

Vinařství Popela založil v roce 1994 Stanislav Popela v jihomoravské obci Perná v mikulovské vinařské podoblasti. Vinařská firma obhospodařuje přes 22 hektarů vlastních vinic v katastru vesnic Perná a Bavory. Viniční tratě (Goldhamer, Purmice, Železná, U spálené hospody, Kotelná, Věstoňsko...) jsou situovány v různých polohách, většinou na jihozápadních svazích přímo pod Pálavou. Tyto svahy jsou především charakteristické svým výhřevným podkladem, vápenatým půdním složením a vysokou mineralitou. Zdejší klimatické podmínky, polohy vinic, půdní podklad a jeho složení jsou jedny z nejpříhodnějších pro pěstování hroznů na Jížní Moravě. Vinařství se snaží intenzivně využívat tento terroir. 

Vinohradnická složka je především zaměřena na integrovanou produkci 1 až 1,5 kilogramu hroznů na hlavu vinné révy a jejich následným pečlivým šetrným zpracováním nejmodernějšími vinařskými postupy a technologiemi. Vinohrady mají průměrné stáří 15 let, jsou ve většině zatravněné a obdělávání půdy je důkladné a hospodárné. Hrozny dosahují vysokých hodnot přírodní cukernatosti, které vínu dodávají dobrý předpoklad pro  jeho zrání a kvalitu. 

Vinařství se zaměřuje především na výrobu ročníkových odrůdových, jakostních, přívlastkových a speciálních vín typických pro tuto vinařskou oblast. K jejich výrobě je užívána  metoda řízeného kvašení.

 

 

http://popela.cz/index.php

 

f t g